С А О П Ш Т Е Њ Е

Поштовани грађани општине Србац,

СНСД-а ОО  Србац , жели да грађанима наше општине укаже на неколико битних и актуелних ствари.

Начелник општине Србац , господин  Драго Ћирић  је у свом саопштењу средствима  информисања  поново крајње некоректно покушао да ,за блокаду рачуна општине  Србац , окриви директорицу Пореске управа Републике  Српске , госпођу  Зору Видовић .

Грађани наше општине морају да знају да је блокада  настала као нормална законска обавеза  Министарства финансија Републике  Српске .

Поступак одгађања плаћања покреће се захтјевом за одгађање плаћања пореског дуга, који се подноси Министарству финансија Републике Српске. Изузетно о захтјеву за одгађање плаћања пореског дуга за порески дуг који није већи од 30.000 КМ одлучује рјешењем директор Пореске управе, под условима и на начин прописан  законом.

Рјешењем Министарства финансија, пореском обвезнику Општини Србац, одобрен је репрограм  2014. године у износу од 92.033,76 КМ. С обзиром да се порески обвезник није придржавао услова и рокова из рјешења Министарства,тј. није плаћао доспјеле ануитете, репрограм је раскинут.

Општина Србац се у току 2015.године обратила  Министарству финансија са новим захтјевом за репрограм доспјелих обавеза, а Министарство је овај захтјев одбацило 13.08 2015. године, јер нису испуњени услови за репрограм.

Крајње је неодговорно и непоштено,  пребацивати одговорност за свој неуспјешан рад на друге институције .

Грађанима је неопходно рећи истину да наша локална власт не функционише цијеле три године онако како би требало и онако како закон предвиђа.

Грађани би требало да знају , а већина зна  , да општином руководи Социјалистичка партија , Српска демократска странка , Народни  демократски покрет и ПДП. Све функције извршне и законодавне власти врше кадрови ових странака и све функције руковођења  јавним установама и локалним предузећима врше кадрови ових странака .

Скупштинској већини коју је СНСД и ДНС формирао  почетком априла мјесеца 2015. није  омогућено да преузме законодавну власт , а тиме и одговорност за стање какво је сада. Тражећи решења да се докаже да онај који има већину у ствари то нема, покрећући разне судске поступке, да би се добило на времену и да би се задржале позиције које су подијелили послије локалних избора 2012.

Социјалистичка партија, СДС, НДП и ПДП  су у подјели функција  поставили велики  број нестручних и некомпетентних кадрова  који су допринијели да је општина Србац дошла у ситуацију у каквој се сада налази, и кривицу за све, а прије свега за блокаду рачуна сносе управо они.

Знајући да ће до овакве ситуације  неминовно  доћи СНСД са својим коалиционим партнером ДНС-ом, од априла мјесеца покушава , у интересу грађана  наше општине , да преузме  законодавну власт и колико толико утиче  да до оваквих ситуација не долази.

Како је познато да  је на нивоу Републике Српске коалициона власт СНСД-а , СП-е и ДНС-а, у  ОО СНСД Србац  и даље се воде разговори са СП Србац,  о могућој сарадњи и признавања постојања скупштинске  већине.

Потпуно смо свјесни да се наша општина нашла у незавидном положају , а тиме и грађани наше општине ,   радићемо да се у новој години што прије промијени оваква ситуација и да се СНСД-у и његовим коалиционим партнерима омогући да преузме одговорност вршења власти у општини и покуша да поправи врло тешку ситуацију у свим облицима .

Ако не дође до тога, и даље , то ће бити искључиво  кривица оних партија које сада врше власт на локалном нивоу.

Свим грађанима општине  Србац , с увјерењем да ће 2016. година бити боља. Општински одбор СНСД-а  на челу са предсједником Млађаном Драгосављевићем жели личну и породичну срећу у новој 2016.  и свим долазећим празницима .