САОПШТЕЊЕ

Скупштина општине Србац  је  20.7.2015. године  добила и протоколисала  Рјешење Окружног суда у Бањалуци  да „одмах“ организује  примопредају  скупштинске власти , односно да бивши предсједник Скупштине ,господин Зоран Ђукић преда изабраном предсједнику господину Горану  Гаврановићу дужност. За очекивати је било да се ова активност заврши у најкраћем року , међутим по устаљеној пракси локална власт се изгледа оглушила о судско рјешење и не позива новоизабраног предсједника да преузме власт , па чак га није ни информисала о запримљеном  рјешењу. Поново се локална власт ставила у позицију да она тумачи и спроводи одлуке суда по њима знаним правилима . Власт још никако да схвати да је 9.4.2015. нова скупштинска већина донијела одлуке које су по свим демократским принципима валидне јер је за њих гласала скупштинска већина , што се сматра највећим принципом демократије.

Константни покушаји да се остане на власти , па и не поштујући Закон , Статут  и Пословник је једино у чему су они досљедни. Ко се брине што наша локална власт не функционише , што Скупштина не засиједа и не доноси одлуке од велике важности за све грађане наше општине , наравно они који то сада раде о овоме не воде рачуна. Сада је најважније „купити“ још неки дан  овако неуспјешне власти  не бирајући средства како до тога да дођу. У свим цивилизованим срединама власт би била препуштена онима који у датом моменту чине скупштинску већину и представљају већинско мишљење грађана наше општине. Садашња локална власт се ставила у функцију група и појединаца и заборавила је зашто је формирана. Довољно је знати да садашња власт само за доприносе и порезе дугује око 1.200.000 КМ , наравно на овај дуг могу се додати и средства за плате запосленим који су вишемјесечни . У јавним предузећима и установама се мјесецима не уплаћују порези и доприноси ( пример: Општина Србац 11 мјесеци , ЈП Водовод 10 мјесеци, ЈП Комуналац 16 мјесеци , Центар за социјални рад 12 мјесеци, Центар за културу и спорт 13 мјесеци , Дјечји вртић 8 мјесеци, Радиo Србац 14 мјесеци и АПИС 8 мјесеци. ) Овоме би требало придодати дуговања према добављачима и другим корисницима која су сигурно врло велика, а општински Буџет, према процјенама је сада око 4 милиона марака у дефициту. До правог стања ће бити могуће доћи тек када дође до преузимања скупштинске власти, што је у суштини њихов основни разлог у вршењу опструкције у предаји власти.

Све ово и много тога другога показује каква  то власт покушава на незаконит и недемократски начин задржи своју позицију .

ОО СНСД Србац ће и даље наставити активности да на законит и демократски начин  преузме власт и заштити грађане општине Србац, поводом чега ћемо врло брзо сазвати и конференцију за штампу и грађане наше општине и јавност информисати о актуелним дешавањима.                                                                                                                                                                                           ОО СНСД-а Србац