КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ

    Јуче, 21.5.2015. у просторијама  СНСД-а је одржана конференција за штампу руководства СНСД-а и ДНС-а с тематиком „ Ванредне околности и блокада законитог функционисања Скупштине општине Србац“.  Конференцији је било присутно неколико представника јавних медија који су показали велико интересовање за ситуацију која је сада у нашој општини проистекла из нефункционисања локалне власти.

    Представници Коалиција су указали да је вршење власти у нашој општини  блокирана захваљујући томе што бивша законодавна власт , кршећи све законске и правне норме не жели да преда власт новоизабраној законодавној власти из само њима знаних разлога . Њихово понашање показује да им је стало само до позиције коју су заузели , а не до тога да се врши власт у корист грађана који су их бирали. Не бирају средства да сачувају своје позиције , а не воде рачуна да су онемогућили рад највишег  законодавног органа једне локалне заједнице , а то је Скупштина општине. Ко одлучује у име Скупштине  када она не функционише вољом појединца , а не вољом скупштинске већине. Нико не води рачуна о томе што нема стипендија за студенте, путних трошкова за ђаке, уплаћених доприноса за раднике јавних установа и предузећа за које је то обавезна да уради локална власт, што се дугује по неколико мјесечних плата радницима , што Скупштина није донијела План  јавних набавки , што није формирана Комисија за жалбе грађана која је добила функцију првостепеног одлучивања , што се без икаквих одобрења врши сјеча храстова у самом центру града, што нема средстава за подстицај развоја пољопривреде и много тога што је од виталног интереса за грађане наше општине. Ако се нешто од овога и реализује то се ради без одобрења Скупштине што је против закона.

    Највећи проблем у свему овоме је да локална власт мисли да може да ради и без Скупштине која би требало да контролише  како се проводе одређене активности . Непоштовања скупштинске већине када њима одговара је нормално и прихватљиво . Зар није највећи демократски принцип испоштовати вољу већине , што је наша странка увијек чинила и никада није намјерно одуговлачила при примопредаји власти , првенствено водећи рачуна  да је та скупштинска већина у том моменту представљала већину бирача који су на изборима дали глас. Несрећна је то локална заједница гдје се мора судом доказивати да си у праву , притом се не води рачуна да све то кошта грађане наше општине. Још један  апсурд је присутан у цијелој овој ситуацији је да је у име Скупштине у општини неко ангажовао адвоката да Скупштину заступа  против скупштинске већине , а да за то Скупштину није нико питао, ко ће платити све то?

    Све су ово разлози који су наша обавеза да се што прије ријеше сви ови проблеми , наравно користећи сва законом дозвољена средства , а не средства силе која у демократији немају мјеста. Наше грађане и чланове  Коалиције , који добро виде што се дешава молимо да имају разумијевања за све активности које предузимамо и да ћемо уложити , као и до сада , сву енергију да се ова агонија локалне власти што прије  ријеши.