Саопштење

На данашњој сједници Скупштине неопходно је да се осврнем на све активности које су предузимане прије и послоије одржавања 21. Сједнице Скупштине општине Србац.

На 20. Сједници Скупштине која је одржана 31.03.2015. године договором свих странака које чине Скупштину, Одређен је датум и дневни ред за 21. Сједницу Скупштине, 09.04.2015. године. Овај договор је потврђен позивом и дневним редом који је потписао и печатом овјерио бивши предсједник Скупштине Зоран Ђукић.

Представници свих странака су прихватили да ће доћи на сједницу Скупштине јер је демократским путем договор постигнут.Прије одређивања заказане сједнице Скупштине, почеле су неке активности руководства Скупштине да не дође до одржавања 21. сједнице.

Како је озваничена нова Скупштинска већина СНСД-а и ДНС-а, доскорашња законодавна власт није бирала средства да спријечи засједање Скупштине 09.04.2015. гдине. Како нису могли наћи никакав реалан разлог да се Скупштина не одржи, почели су и са опструкцијама враћања материјала за предвиђени дневни ред јер је дио био достављен на меморандуму странке (образложења за тражење опозива), а није спорно што је исти поднесак у име клуба и овјерен страначим печатом.

Предузете активности бившег Скупштинског руководства  нису утицале на већину одборника, сједница Скупштине је одржана с усвојеним Дневним редом 09.04.2015. године. На почетку рада сједнице било је присутно 16 одборника. Бивши предсједник Скупштине, господин Зоран Ђукић отворио је сједницу давањем на гласање материјала који је достављен одборницима у материјалу за сједницу Скупштине.(тражено одлагање сједнице).

Како тај приједлог није добио већину,  предсједник Скупштине  господин Зоран Ђукић је напустио сједницу.Остало је да ради 15 одборника , што је знатно изнад кворума, и донијело слиједеће одлуке:

  • Одлуку о покретању опозива начелника општионе,
  • Разрјешење предсједника Скупштине,
  • Разрјешење потпредсједника Скупштине,
  • Разрјешење Секретара Скупштине,
  • Избор комисја које су биле неопходне да би Скупштина радила.

Све горе поменуте Одлуке су усвојене са већином гласова одборника СО-Србац, односно са 13 или чак 15 гласова што је констатовано Записником.

По правилима Пословника и Статута СО-е на разрјешена мјеста су именовани нови предсједник СО-е, потпредсједник СО-е и Б.Д. Секретар Скупштине.

Како је за сједницу Скупштине предвиђен велики број тачака дневног реда на приједлог СНСД-а и ДНС-а, одборници СДС-а (2) прихватили су да се сједница послије ових тачака одложи и наставак одржи што прије.

Како је било видљиво на Скупштини да ће бивша власт опструисати

Скупштинске одлуке ( не долазак стучне службе  и секретара на сједницу) рад сједнице је организован по Пословнику СО-е Србац.

Послије одржане сједнице, као изабрани предсједник Скупштине  усмено сам затражио од бившег руководства да се печатом овјере донесена акта, што су одбили.

Писаним путем  као предсједник Скупштине   сам  од општински слуби  затражио овјеру докумената проистеклих са 21. сједнице Скупштине  (09.04.2015. године), што није учињено.

Како је свака активност око примопредаје законодавне власти наишла на потпуно одбијање опозване власти, као легални изабрани предсједник Скупштине,  обратио сам се Министарству локалне управе и самоуправе 15.04.2015. године Захтјевом за предузимање мјера и радњи у вези донесених аката на сједници Скупштине одржаној 09.04.2015. године.

Министрарство је 17.04.2015. године упутило предсједнику Скупштине и начелнику општине ; Предмет: примјена закона- тражи се да се без одлагања изврши примопредаја власти, односно да се испоштују одлуке Скупштине.

Овај материјал ми нису доставили из Скупштински служби иако сам то од начелника тражио , и писмено се обраћао дан 21.04.2015. године.

О све ово се бивше руководство оглушило  и ставило до знања да неће поступити другачије, односно у складу са поменутим актом Министарства.

Демократски принцип „Закона скупштонске већине“ поштују када је они имају у осталим случајевима не.

Шта рећи када бивши предсједник СО-е , каже да је 21. Сједница коју је он заказао и чији је дневни ред овјерио печатом Скупштине и својим потписом нелегална.

Закон силе је једино што би они могли испоштовати, али то је метода коју од нас не могу очекивати. Оно што је сигурно то је да ће мо кориштењем свих законом предвиђеним могућностима преузети власт у општини Србац, не  ради  власти већ да општину вратимо из суноврата у који је кренула доласком ове власти прије, двије године.

У циљу стабилизације прилика у општини, заказана је ванредна сједница Скупштине 19.05.2015. године да би се ријешила ситуација која доноси само проблеме и да би се успоставила власт у корист грађана наше општине.

Не предавањем власти манифестује се сила и ништа више.

Гдје су овдје грађани, гдје је овдје поштовање већине, гдје је овдје поштовање Закона,Статута и Пословника. – Нема-, и не постоји.

При сазивању ове сједнице нисмо наишли на разумјевање начелника и скупштинске администрације, нису хтјели дистрибуирати позиве за сједницу, нису у пријемној канцеларији  хтјели, прихватити никакав акт којег сам као предсједник Скупштине доставио (тако им је наређено- био је одговор из општинске службе).

Данашњом сједницом Скупштине, желимо да што прије Скупштина почне да ради и доноси одлуке које се односе на цијелокупни живот наше локалне заједнице.

Манифестовање силе и стављањем грађанима до знања да је влас у рукама појединца,  а не у колективитету бјежи се од суштине.

Зар је дошло вријеме да се може рећи „Општина то сам ја „.

Свега оваквога би се требало плашити, јер не даје ништа корисно грађанима, зашто власт и постоји.

Закон силе, мораће устукнути пред силом Закона, јер закони регулишу функционисање друштва а богами и морал појединаца.

У оваквим околностима долази у питање и наставак 21. Сједнице СО-е јер битна доокуманта која тртебају проћи процедуре ће бити усвојена а неће бити заведена и овјерена .

Очекујем да ће послије ове сједнице Скупштине доћи до реализације Скупштинских одлука и да досадашнја србачка власт нећеи даље  трошити енергију у тражењу начина да опструише све што је битно за њене грађане, и да ће поштовати  одлуке највишег законодавног тијела у нашој заједници Скупштини.

Не смије никада доћи вријеме у -којем се каже „Ми можемо радити и без Скупштине –имамо Буџет „,- то је потпуна анархија јер нема контроле.

Сигуран сам да ћемо у наставку ове сједнице  донијети предвиђена акта и именовати комисије, те још једном показати  да је опредјељење ове Скупштинске већине искњучиво рад у складу са Законом Републике Српске, Статутом и Пословником Скупштине општине Србац.

Предсједник Скупштине општине Србац

Горан Гаврановић