Влада Републике Српске дијелила картице у Разбоју

Влада Републике Српске на челу са министром за породицу, омладину и спорт РС Надом Тешановић јуче је у Разбоју дијелила платне картице у вриједности од 5.000 КМ за помоћ настрадалима у катастрофалним поплавама које су нас недавно задесиле. С обзиром на то да су се картице дијелиле на два пункта и да је помоћ била намијењена за 115 породица на овом подручју, ваучере је добило 38 % од планираног броја домаћинстава, што је изазвало негодовање једног броја грађана према локалној власти. Грађани који јуче нису добили картице оптужили су локалну власт да је спискове правила по страначкој линији.

Иако начелник Ћирић наводи које су изричите упуте Владе и министарства у овом процесу, више је него јасно да исте упуте начелник није испоштовао. Спискове угрожених је правила локална власт и Разбој је само примјер незадовољства грађана јер се попис вршио стриктно по страначкој основи. Тако су се на списковима нашли поштоваоци садашње власти у Српцу док су СНСД-ови чланови и симпатизери били „случајно“ изостављени. Начелник Ћирић је такође поново изјавио  да је посљедица поплава општини створила обавезу у износу 330.000 КМ и да је Влада РС послала помоћ у износу од 8.000 КМ што је потпуна неистина. Напомињемо , а ви то већ знате, СНСД општине Србац је прикупио средстава у износу 8.300 КМ и та средства уплатио на жиро рачун Фонда солидарности Републике Српске са назнаком да су средства намјењена Општини Србац.

За Алтернативну телевизију мјештанин Разбоја, Саво Матаруга изјавио је да му је вода направила огромну штету али да он није добио картицу, док су неки страначком линијом добили картице, а да им при том вода није направила ни упола штету као њему.

Миланка Дринић рекла је да је приоритет њен комшија којем је вода ушла само у подрум док кућа њених родитеља, која је потпуно поплављена није на списку. Незадовољстово је изразила и мајка двоје дјеце, Вања Јанковић којој је кућа цијела поплављена а помоћ никакву није добила.

Министар породице, омладине и спорта, Нада Тешановић рекла је да ће Влада РС испунити све што је обећала и замолила за стрпљење јер ће сви они који су на списку добити картице.

„Разумијем и оне који су разочарани што то данас није реализовано, али је ријеч о дугом процесу за доношење Закона о фонду солидарности за обнову Републике Српске, али се сада трудимо да сваки дан по убрзаном поступку обиђемо локалне заједнице и уручимо један број ваучера“, рекла је Срни Тешановићева.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће бити провјерено да ли је локална комисија у Српцу чинила дискриминацију приликом прављења спискова за платне картице.

„Ми смо безброј пута до сада рекли да нећемо дозволити да неко угрози тај процес и да нећемо дозволити да се врше манипулације, преваре и слично“, нагласила је Цвијановићева и додала да ће сви бити санкционисани у складу са законом ако се утврде било какве неправилности, нарочито ако неко добије ваучере а кућа му није била поплављена.

Ваш СНСД.