Буџет општине Србац

Поштовани,

у неким ранијим текстовима које смо објављивали, јасно смо писали на тему буџета општине Србац.

С обзиром да је за уторак 04.03. текуће године заказана сједница скупштине општине Србац, а да је поново једна од тачака дневног реда приједлог буџета за 2014. годину, морамо поново да појаснимо неке ствари.

Ових дана појавиле су се приче у којима се оптужује СНСД због неусвајања буџета. Овде ћемо рећи само неколико јако битних чињеница. Буџет представља најважнији документ једне општине. Буџет предлаже актуелна власт у некој средини. Тако је и у Српцу. С тим што је свуда у свијету нормално да буџет усваја актуелна власт, а не опозиција. У Српцу долази до страшног бркања ствари. СНСД у Српцу је у опозицији, а криве га за неусвајање буџета. Невјероватно. Па господо драга ако сте на власти ви сте одговорни за буџет, ви га и предлажете, ви треба и да га усвојите. Није истинита прича која се пласира, да се умањују неке ставке због неусвајања буџета. Анализирајте мало привремено финансирање. Обим расхода буџета у току привременог финансирања одређује се на основу: просјечних мјесечних вриједности расхода или прихода из претходне године, вриједности расхода из првог квартала или прве половине претходне године, планираног нивоа расхода у буџету који је припремљен али није усвојен. Дакле, јасно је да начелник општине и актуелна власт због тога што нису способни да допринесу пуњењу буџета општине, обмањују грађане наше општине. Такође битна ствар је да је предложени буџет катастрофално урађен. СНСД на те ствари упорно указује, а нарочито је срамотно што актуелна власт хоће да усвоји ребаланс буџета, гдје су под ставком остали трошкови навели цифру од чак 464 000 КМ. Јасно је да на тај начин желе да „попеглају“ толики новац који је потрошен на очување скупштинске већине.

Желимо такође рећи да је пракса свуда у свијету да власт која предложи буџет, а онда га не усвоји, сама одступи с власти због своје неспособности.

Као што смо и раније писали, СНСД је у протеклом периоду увијек штитио и заступао интересе грађана општине Србац. Тако је и сада и тако ће бити и у будућем времену. Никада интереси појединаца не могу и не смију бити изнад интереса грађана наше општине.

Ваш СНСД