„Јужни ток“ доноси развој

zeljkacvijanovic1_250_150Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је пројекат „Јужни ток“ користан за оба ентитета и изразила наду да ће бити промијењена пракса отежавања и успоравања доношења посебних одлука на нивоу БиХ, као и да ће ФБиХ прихватити приједлог за прикључење на гасовод на подручју Добоја.

Цвијановићева је рекла да је веома важно што реализација овог пројекта омогућава да тај прикључак користи и ФБиХ, односно да се са стратешким партнером „Гаспромом“ реализује пројекат битан за цијелу БиХ.

„‘Гаспрому’ смо предложили пројекат базиран на потребама, утврђеним стратешким документима и Српске и Федерације, на шта упућује капацитет и траса основног гасовода и географски положај Републике Српске“, истакла је Цвијановићева за Билтен „Националног нафтног комитета Србије“.

Она очекује да ће делегација „Гаспрома“, са надлежним институцијама ФБиХ, размотрити и усагласити приједлог за прикључење на гасовод на подручју Добоја, што је веома рационална варијанта и технички и економски.

Одговарајући на питање да ли постоје неке препреке за реализацију тог пројекта, Цвијановићева је рекла да се мора имати у виду да је БиХ сложена државна заједница у којој није лако реализовати и очигледне економски и стратешки важне пројекте.

Цвијановићева је подсјетила да су бројне предрасуде и парцијални интереси који су већ виђени на примјеру ревитализације нафтне индустрије.

Премијерка је нагласила да је тај изузетан пројекат важан, јер по основу прикупљања индиректних и других пореза омогућава регуларан развој тржишта, сигурност снабдијевања и могућност свих видова контроле, али су постојале препреке приликом реализације.

„Биланси потреба за природним гасом које смо доставили руским партнерима обухватају, кроз стратешке документе, утврђене потребе и Републике Српске и ФБиХ“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, низом активности које су окончане потписивањем „Мапе путева“ са „Гаспромом“, детаљно су утврђени рокови за реализацију овог изузетно важног пројекта за Српску.

Она је додала да Републику Српску, послије формирања заједничке компаније са „Гаспромом“, очекују бројни послови да би сустигли све што је Србија урадила од 2008. до 2013. године и да би спремна дочекала прикључење на основни правац гасовода.

Према утврђеној динамици, навела је Цвијановићева, пуно ефектирање изграђеног прикључка требало би да буде у току 2016. године.

„Републици Српској се указала изванредна прилика да основни правац мегапројекта гасовода ‘Јужни ток’ пролази у нашој непосредној близини и пружа могућност да реализујемо пројекат гасификације Републике Српске. Претходна позитивна привредна искуства са руским партнерима, као и географска позиција обезбјеђује нам активну улогу у изградњи прикључка на ‘Јужни ток'“, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, све медијске спекулације да ће „Гаспром“ користити монополски положај и остваривати високе цијене потпуно су без основа и дио су шире опозиционе кампање генерално према „Јужном току“.

„Предвиђеним пројектом оствариће се и могућност двосмјерних конективних гасовода са системима у окружењу, а тиме и пуна конкурентност у трговини природним гасом што су и намјере европских директива“, истакла је премијерка Српске.(Срна)